ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ осигуриха 12,5% от потребената електроенергия в България през втората седмица на извънредно положение 31.03 | 17:04

От iNews.bg

Генериращите мощности на AES България продължават да гарантират сигурността на доставките с електроенергия в страната, като през периода 23 – 29 март 2020 г, ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ВяЕЦ "Свети Никола" произведоха общо 97 813 МВтч. Благодарение на отговорната си работа и спазвайки предприетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, служителите на AES България осигуриха 12,5% от потребената в страната енергия през втората седмица от извънредното положение.

Произведеното количество е с над 55% повече спрямо предишната седмица. Това означава, че всеки 8-и мегаватчас електроенергия, използвана от битовите и стопански потребители в този период, е произведена от мощностите на AES България. Между 23 и 29 март 2020 г. най-модерната топлоелектрическа централа на Балканите ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" произведе 81 231 МВтч. електроенергия. Това представлява 10,4% от цялото потребление на електроенергия в България в този период. За същото време най-големият ветроенергиен парк в България ВяЕЦ "Свети Никола" произведе 16 582 МВтч. електроенергия, което представлява 2,1% от общата електроенергия, потребена в България между 23 и 29 март 2020 г. Всичко това за пореден път доказва ключовата роля за българската енергетика на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ВяЕЦ "Свети Никола".

С цел осигуряване на здравето на служителите и непрекъснатостта на енергопроизводството се прилагат строги противоепидемични мерки на територията както на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово", така и на територията на ВяЕЦ "Свети Никола". Достъпът на външни лица, които нямат критична роля за осигуряване на производството е забранен.

Водещи