ТЕЦ "Ей И Ес-Гълъбово" стартира до края на април 31.03 | 13:18

Проектът е за 1 млрд. 200 млн. евро

От Кремена Бедерева

ТЕЦ" Ей И Ес - Гълъбово" ще бъде въведена в търговска експлоатация до края на месец април тази година, обяви пред журналисти в пресклуба на БТА Рой Рийд, изпълнителен директор на електроцентралата.

Двата блока ще бъдат натоварени до 210 мегавата отначало, а до края на годината ще работят на пълен капацитет от 235 мегавата. Направени са проби за работа на новата електроцентрала за работа при пълно натоварване и те са успешни.

Експерти от Европа и САЩ, както и висококвалифицирани българи работят по пуска на електроцентралата, сред тях няма представители на руски фирми, посочи Рой Рийд и добави, че причина за забавянето е технически проблем.

От понеделник следващата седмица очакваме възстановяване на доставките на лигнитни въглища от Мини "Марица Изток". Горди сме от постигнато досега в България, обяви Питър Лийдгоу, главен представите на американката компания в България.

Проблемите с пуска на електроцентралата са предмет на съдебен спор, който ще бъда разрешен от Арбитражния съд в Лондон. Той припомни, че американската компания "Ей И Ес" прекрати договора си с компанията "Алстом Пауър", избрана след търг за главен изпълнител на проекта в България.

ТЕЦ "Ей И Ес-Гълъбово" е първата голяма електроцентралата, която се строи в България през последните двадесет години.

Проектът е за 1 млрд. 200 млн. евро. Допълнителните средства за приключването на проекта ще бъдат осигурени от американската компания.

Водещи

Най-четени