ТИР-ове отново блокираха границата с Турция 16.05 | 08:31

Шофьорите се оплакват от тормоз и рекет от турските митничари

От Ралица Стоянова

Български превозвачи блокираха българо-турската граница при ГКПП Капитан Андреево около 8:00 часа в знак на протест срещу тенденциозното отношение на турските гранични власти към тях.

Превозвачите уточняват, че автобусите и леките коли ще бъдат пропускани безпроблемно, но товарните коли ще бъдат спирани.

Шофьорите се оплакват от тормоз и рекет от митническите власти на Турция, които ги задържат с дни на граничния пункт, а с това забавят доставката на товарите им и превозвачите са принудени да плащат неустойки, предаде БТА.

Протестиращите настояват за свободен достъп. Те са избрали за своя безпрецедентен протест именно четвъртък заради потока от превози към южната съседка в този ден от седмицата.

Протестиращите посочват, че Турция е въвела ново ограничение – няма да допуска на територията си автомобили, по-стари от 20 години.

Всички възможности за разрешаването на проблема чрез преговори с турски институции са изчерпани, смята изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Валентин Божков.

От "Автомобилната инспекция" обясниха, че проблемът идва от разпореждане до турските митнически власти за "стриктен" контрол върху българските превозвачи. Въпреки разговорите миналата седмица натискът върху тях не е намален.

Българските превозвачи ще запознаят днес Европейската комисия с проблемите, с които се сблъскват на българо-турската граница.

Водещи

Най-четени