Тази есен минаваме на месо – зарзавата с рекордно поскъпване 28.09 | 16:01

Цената на градинските домати е с 28% нагоре, а тази на червените чушки - с 25%

От iNews.bg

Тази есен вероятно повечето нашенци ще се изхранват предимно с месо, а ще намалят консумацията на зеленчуци. Причината е, че голяма част от зарзавата по родните пазари отбелязва рекордно поскъпване.

Така цената на градинските домати през септември е скочила с цели 28% през септември, а тази на червените чушки – с 25%, отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържища. Ръст има и при зелените чушки с 12,6%. Краставиците също се продават на по-високи стойности в сравнение от миналия месец.

Междувременно с между 2 и 3 на сто по-евтино се продават месото и месните произведения този месец за разлика от предходния. Най-голямо намаление има в цената на каймата, която е паднала със 7 %. Леко увеличение има само на стойността на свинското, както и на колбасите.

За разлика от зеленчуците при плодовете цените са сравнително по-ниски за разлика от август 2014 г. Гроздето и ябълките са поевтинели с до 14%.

Изчисленията на Държавната комисия за стоковите борси и тържища отчитат намаление в стойността на захарта, фасула, ориза, олиото и млечните произведения през септември. Спадът е с около 1 до 3 на сто спрямо август, съобщава БТА.

Стойността на брашното, яйцата и пилешкото месо се задържат около нивата от август. На годишна база цените на млечните произведения са почти без промяна. Цената на яйцата не се променя.

Водещи

Най-четени