Такситата искат 20% повече за услугите си 03.12 | 19:19

Браншовите организации настояват максималният праг да е до 1,90 лв. дневна и 2,40 лв. нощна тарифа

От iNews

10 браншови организации на такситата събраха подписи под декларация до Столичния общински съвет за минимален праг на тарифата от 0,98 лв. на километър дневно возене и 1,16 лв. за през нощта. 

В момента големите таксиметрови фирми возят дневно на 0,79 ст. от 6 часа сутринта до 22 часа вечерта. През нощта сумата е 0,90 стотинки на киметър. На  практика исканото увеличение е приблизително 20% .

Браншовите организации настояват и за корекция на максималния праг до 1,90 лв. дневна и 2,40 лв. нощна тарифа. Това съобщи за "24 часа" Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

"За първи път браншът е напълно единодушен", каза Кирил Ризов, председател на "Съюз такси". В началото на седмицата декларацията им ще бъде внесена в Столичната община. За подготвянето на такова искане стана ясно преди няколко дни, когато водачи на таксита се събраха на протестен митинг в центъра на столицата.

Според Закона за автомобилните превози всяка община трябва да определи минимален и максимален праг на тарифата. За София максимумът сега е 1,30 лв. дневна и 1,60 лв. нощна, но минимален не е гласуван. В Пловдив и Варна минимален праг е гласуван отдавна и дори е променян нагоре и надолу няколко пъти.

Водещи

Най-четени