Танева: Фермерски сдружения и експорт в трети страни ще отпушат млечния пазар 05.05 | 15:35

ЕК мълчи по въпроса за компенсиране на фермерите ни от руското ембарго и премахнатите квоти

От iNews.bg

Производителите на мляко трябва да направят обединения и да търсят нови пазари в трети страни за по-големи количества продукти, за да могат да ги продадат на добри цени. Само така ще бъде отпушен пазара на млечна суровина и ще бъде преодолян срива на цените.

Това заяви в Разлог министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя даде официален старт на европейски проект на община Разлог за подобряване на пътната и водопроводната инфраструктура, финансиран по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., предаде "Фокус".

По-рано днес Националната асоциация на птицевъдите предупреди, че заради срива на цените на суровината готви масови протести след Гергьовден. Овцевъдите обвиняват за ниските изкупни цени на млякото преработвателните предприятия, които според тях са сключили картелно споразумение да изкупуват евтино суровината. Фермерите ще подадат жалба до КЗК, за да бъдат разследвани манд, чиято асоциация вече бе наказана преди години са непазарна договорка.

"Отпадането на млечните квоти бе планирано и очаквано. Знаеше се, че това ще предизвика сътресение на пазара. За съжаление обаче негативният ефект върху пазара на млякото се увеличи значително, защото съвпадна с последиците от руското ембарго върху тези стоки", коментира Танева кризисната ситуация на пазара на млякото в момента.

Тя обясни, че по стечение на двете неблагоприятни обстоятелства в момента има голям излишък на сурово мляко и млечни продукти на целия европейски пазар, което е довело и до понижението на цените.

Министерството на земеделието и храните е поискало допълнителна финансова помощ от Европейската комисия за сектора. До момента обаче от ЕК нямало индикация, че ще отпусне помощи за нашите стопани.

Танева припомни още за финансовата помощ de minimus за овцете, отпусната от държавата през 2014 г. след пораженията от "син език”, а също и по схемата за подпомагане на собствениците на млечните крави.

В момента по тази схема се приемат заявления и животните трябва да се регистрират като млечно направление, посочи агроминистърът. Тя обаче призна, че загубите на млекопроизводителите няма да могат да бъдат компенсирани. "Ние сме на общоевропейски я пазар и се съобразяваме с правилата, въведени за общността. Пътищата за нормализиране на пазара на млякото са няколко, но решенията могат да бъдат само краткосрочни", каза министърът.

И призова фермерите да започнат да създават обединения помежду си, за да могат да реализират по-големи количества продукция на високи цени на трети пазари.

 

 

 

Най-четени