Телекомите могат да вдигнат цените с 3,3% от февруари 18.01 | 19:14

Това става възможно, след като Националният статистически институт обяви 3.3% средногодишна инфлация за 2021 г.

От iNews

Телекомите могат да вдигнат сметките с 3.3% от февруари, след като във вторник Националният статистически институт обяви 3.3% средногодишна инфлация за 2021 г.

Според общите си условия операторите имат право да индексират абонаментните планове веднъж годишно със средногодишната инфлация за предходната година.

Въпреки това в края на декември "Теленор" и А1 обявиха, че възнамеряват да увеличат сметките със средногодишната инфлация накуп за последните две години. Очакваше се общото увеличение да бъде около 5% - 1.7% за 2020 г. и около 3% за 2021 г.

Последва заповед на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани изпълнението на това намерение с аргумента, че кумулативното увеличение противоречи на общите условия и представлява нелоялна търговска практиха. Двете дружества обжалваха, но преди дни министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се похвали, че съдът не е допуснал иска на "Теленор". По-късно стана ясно, че че е отхвърлена само претенцията за спиране на предварителното изпълнение, а искът по същество ще се разглежда по-късно.

В крайна сметка "Теленор" обяви, че ще увеличи сметките от февруари само със средногодишната инфлация за 2021 г.

"Въз основа на проведените разговори с административните органи през ноември миналата година ние все още считаме първоначалното си решение за индексиране през декември 2021 г. и през февруари 2022 г. за законосъобразно. Независимо от това през февруари ще извършим индексация на месечните абонаменти със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ само за 2021 г., точния размер на който очакваме да бъде публикуван на 18 януари 2022 г. Очакваме, че реалното изражение на тази индексация ще бъде увеличение с около 1 лев на месечната ви сметка", посочи Джейсън Кинг в писмото си до клиентите.

"Виваком" също ще вдигне сметките с 3.3%, но не попадна под санкциите на КЗП, защото от самото начало обяви увеличение само с инфлацията за 2021 г.

Водещи