Теменужка Петкова: Износът на електроенергия е спаднал с 60% 20.05 | 21:47

ТЕЦ „Марица-изток 2“ със загуба от 72 млн. лв.

От iNews.bg

С близо 60% е спаднал износът на електроенергия спрямо миналата година. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в "Мини Марица-изток". Освен намаленото потребление на ток в този сезон, причина е максималното натоварване на газовите централи. От намаления износ на ток е засегната и ТЕЦ "Марица-изток 2", която има 72 млн. лв. загуба за миналата година.

Като основен проблем за увеличената загуба на най-голямата топлоцентрала в България министър Петкова посочи разходите за емисии, които за 2015 г. са били 120 млн. лв.

"Трябва да се търси възможност и решение на този въпрос чрез повишаване на ефективността. Трябва да се търси възможност за инвестиране в такива технологии, които да дадат възможност за улавяне и съхранение на емисиите. Трябва да се направи и анализ на себестойността, на разходите, които формират цената на електрическата енерги", коментира Петкова по БНР.

Министърът каза още, че за първи път тази година БЕХ е реализирал печалба от 29 млн. лв., но не уточни, колко струва издръжката му годишно. Тя отказа да коментира с колко би могла да се вдигне цената на тока при поискано увеличение от ЕРП-тата между 15 и 20%.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пък заяви, че тези проценти са нереалистични. Той увери, че при определяне на новите цени ще бъде защитен обществения интерес. 

Най-четени