Теменужка Петкова: Критериите за енергийно подпомагане ясни до края на април 06.01 | 09:19

Възможно е вече да се определят върху консумирания ток от предходната година

От iNews.bg

До края на април трябва да бъдат изготвени критериите, по които ще се определят енергийно бедните българи, за да получат подпомагане от държавата. Единият от вариантите е да се дават помощи на социално слабите за определено количество потребена електроенергия за цяла година. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Предвижданото подпомагане ще е за отоплението с ток, но може да се приложи на по-късен етап и за отопляване с парно и газ.

Новите изисквания ще бъдат изготвени съвместно от експерти от дирекциите "Енергетика" и "Конкуренция" на Европейската комисия и специалисти от социалното министерство и Агенцията за социално подпомагане, обясни тя.

Единият от вариантите е да се дават помощи на социално слабите за определено количество потребена електроенергия за цяла година, посочи министърът. Тя обаче изрази притеснения, че от помощта може да се възползват и лица, които не са социално слаби.

"Това, което мен лично ме притеснява, е да не влязат под егидата на енергийно бедните и такава категория лица, които не са такива. Затова много добре трябва да се подходи, както и много добре да се анализира всичко по отношение на този процес, за да бъде наистина полезно това, което ще се случи и да стигне до реалните енергийно бедни хора", коментира Петкова.



Водещи

Най-четени