Теория на конспирацията – избран елит контролира света 19.08 | 20:07

40% от финансовите транзакции в цял свят се контролират от 147 корпорации

От Ивайло Ачев

От много години насам по света битува мнението, че животът и съдбата на обикновените хора се контролират от малоброен елит или както е популярно в днешно време - от мултинационални корпорации. Те контролират всичко във вашия живот – дори и въздуха, който дишате, гласи теорията на конспирацията.

Оказва се обаче, че конспирацията всъщност може да е факт, пише physorg.com. Или поне така твърди в свое научно проучване швейцарски изследователски екип от университета ETH-Zurich.

Екипът от учени е направил подробно проучване на над 43 хил. бизнес корпорации от цял свят. В изследването са се търсили възможните връзки между тях, като информация се е черпила от популярната база Orbis – глобална информационна база, която съдържа разнообразни данни за публични и частни компании.

Според получените резултати от общо над 43 060 компании, само 147 предприятие контролират 40% от обема на всички финансови транзакции по света.

В изследването си швейцарците се фокусират само върху корпорации, които контролират сами активите си. След това те проследяват връзките им с други корпорации – техни дъщерни компании, компании, в които имат дялове и т.н. Оказва се, че между тези 43 060 компании има 600 508 връзки и 1 006 987 връзки, касаещи собственост.

Съгласно заключението на доклада, твърде малко компании всъщност контролират огромен сектор от човешкото развитие и с действията си оказват влияние върху ежедневието ни. Риторично е зададен и въпросът къде отива пазарната конкуренция в такъв случай?

Водещи

Най-четени