Токът поевтинява, ако има промени в енергийния микс 22.02 | 15:44

Проверяват продажбата на гориво от АЕЦ "Козлодуй"

От Ралица Стоянова

Ако бъдат приети промените в енергийния микс, ще има значително намаление на цената на електроенергията. Това заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов пред агенция "Фокус".

По думите му трябва да се направи промяна в самия Закон за енергетиката. Това означава, че Народното събрание трябва в най-бърз срок да промени конкретни текстове, обвързани именно с енергийния микс. Оставката на правителството обаче поражда съмнения дали тези промени ще бъдат гласувани в НС.

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва има по-голям контрол над монополите, смята Николов.

Инспекторът на Министерски съвет вече проверява продажбата на десет касетки ядрено гориво след закриването на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй”, заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов по повод информация за скандална продажба на гориво от атомната централа.

Резултатите от проверката ще бъдат оповестени през идващата седмица, посочи той.

През декември 2011 година на заседание на борда на директорите АЕЦ "Козлодуй” с подписите само на двама от членовете е взето решение за продажбата на десет касетки ядрено гориво. Те са закупени на цена общо 1 134 000 лева и са продадени за 36 400 евро, отбеляза директорът на атомната централа. Той добави, че три от касетките са с обогатяване на уран 1,6%, а останалите седем - с обогатяване на уран 2,4%.

Продаденото гориво е било предназначено за 3 и 4 блок, каза Николов и категорично отрече варианта да става дума за 5 и 6 блок на централата.

"Няма други подобни продажби, нямало е и няма да има”, заяви още Николов и коментира, че подобни оповестени предположения и внушения по случая не са полезни за това "настръхнало” в момента общество.

"Ако констатацията на Инспектората на Министерски съвет доказва, че не са спазени всички процедури за продажбата и по този начин е ощетен АЕЦ "Козлодуй”, прокуратурата ще поеме нещата в свои ръце”, посочи Валентин Николов.

Водещи