Тонове плодове и зеленчуци с пестициди, заловени на границата с Турция 26.11 | 10:10
Масово je се продават без етикет, който да ни показва дали са третирани с химикали

Тонове плодове и зеленчуци с пестициди над нормата са хванали контролните органи на границата ни с Турция от началото на годината. Достигнали ли са част от опасните пратки до пазарите в страната и вредни ли са веществата, с които се лакира кората на цитрусите? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна" в Нова телевизия.
В сезона на цитрусовите плодове магазините и пазарите вече са залети с перфектно изглеждащи портокали, мандарини и лимони. Зрители обаче сигнализират за оцветители, които буквално боядисват ръцете при обелване на кората. Масово плодовете и зеленчуците се продават без етикет, който да ни показва дали са третирани с химикали.
За да удължат живота на плодовете на пазара и подобрят външния им вид, производителите злоупотребявали с количествата на пестицидите, с които пръскали стоката. Какви химикали и в какви норми се влагат в плодовете на пазара се следи в централната лаборатория на Агенцията по храните. Влагането на пестициди в плодовете и зеленчуците е разрешено, но само в ограничени количества.
През последните години в Европейския съюз са спрени тонове плодове, пълни с пестициди, основно пратки с портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция. Контролът започва още на границата.
Като външна граница на Европа България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. По правило на проверки подлежи всяка десета партида. Особено строг е контролът при пратките с лимони и нар. Стоката се разтоварва в халета на границата, след което се изследва в акредитирана лаборатория. На пункта "Капитан Андреево" от началото на годината са върнати или унищожени тонове опасни плодове и зеленчуци. Интересното е, че там проби за пестициди от банани, портокали и мандарини не се взимат.
"Разрешените препарати за третиране са главно дървесни смоли и восъци за по-добър вид на стоката и за предпазване на гниене и мухъл. Не би следвало да се използват оцветители, използват се други вещества, които са разрешени”, обясни д-р Кремена Стоева от "Контрол на храните”.
Нерядко обаче търговци подобрявали вида на стоката именно със забранени изкуствени добавки. Зелените мандарини и портокали превръщали с бои в зрели, за да ги продават на по-високи цени в началото на сезона.
Водещи
-
Обявиха първото класиране за кандидат-студентите в СУ „Св. Климент Охридски“
Срокът за записване е от 23 до 31 юли 2025 г., включително. Резултатите от това класиране са...
10.07 | 16:40
-
Желязков за вота на недоверие, внесен от "Величие": Безпредметен е
Премиерът ни е в Рим, където участва в четвъртата конференция за възстановяване на Украйна
10.07 | 16:20
-
80 хил. евро са открити в дома на Росен Христов, у Деница Златева - 100 хил. лева
Акцията била проведена по съмнения, че се прави опит за укриване на доказателства за Боташ
10.07 | 16:00
-
Официално: Павел Николов ще замести Димо Алексиев в “Игри на волята”
Ралиса Паскалева остава съводеща
10.07 | 15:45
Най-четени
-
Пияната Дебора возила 6-годишния си син
Фолкпевицата Дебора беше задържана с 3.14 промила алкохол, след като предизвика катастрофа в...
10.07 | 09:59
-
Кога, колко и защо да даваме бакшиши? 2
И днес бакшишите са широко разпространени. Но на кого се дават и колко?
10.07 | 11:59
-
Нефролог обяснява как излишните килограми водят до хронично бъбречно заболяване
Излишните килограми представляват сериозна заплаха не само за сърцето и ставите, но и за...
10.07 | 12:30