Топлинни счетоводители плъзват из блоковете 24.01 | 12:42

Ще следят за изправни уреди и недобросъвестни съседи

От Десислава Маданска

До края на февруари служители на фирмите за топлинно счетоводство ще проверяват уредите за дялово разпределение. Инспекциите са насочени основно към имотите, заявили нулево потребление или имащи такова в резултат на предишната изравнителна сметка, за да се уверим, че наистина не се ползва отопление там. Това заяви Милена Стефанова, управител на фирма за топлинно счетоводство.

До края на следващия месец ще бъдат проверени 880 сгради, като целта е да се види изправността на уредите и коректността на абонатите, информира БНР.

По думите ѝ често хората не заявяват, че ще използват парното в имота си, и изчакват изравнителната сметка. По този начин обаче те натоварват сметките на съседите си през отоплителния сезон. 

Сградите са подбрани и по това, че в тях уредите за дялово разпределение са електронни разпределители и са вече доста стари.

Стоянова изтъкна, че, ако уредът е останал без батерия, клиентите получават служебно изчислена сметка, на базата на потребената през миналата година топлоенергия. Ако уредът не бъде подменен, ще получават сметка на база максимално потребление. 

По думите ѝ към момента не се среща негативно отношение от потребителите, които не са успели да осигурят достъп до жилищата си в предишни периоди. За тяхно улеснение сега проверките са след работно време и в почивните дни. 

Водещи

Най-четени