Топлофикациите недоволни от "ниските" цени на парното, щели да фалират 10.06 | 12:51

Вече сме в предела на възможностите да съществуваме и ако не се разбере и не се вземат мерки, този бранш загива, заявиха от сектора на обсъждането в КЕВР

От Маринела Йонкова

Топлофикациите са пред фалит. Браншът е пред закриване. Това предупредиха експерти в рамките на общественото обсъждане в КЕВР за цените на топлинната енергия, пише 3e-News.

Топлофикационните дружества ще изпадат в тежка ситуация. Някои, като таплофикациите в Габрово и Разград ще фалират при тази цена на топлинната енергия. Това заяви Владимир Топалов от КТ "Подкрепа" по време на общественото обсъждане в КЕВР. Оставаме с впечатлението, че отношенията с Министерство на енергетиката не са стиковани и това ще доведе до влошаване на ситуацията, а жителите на тези градове ще понесат несгодите. Топлофикационните дружества, по думите на Топалов трябва да се разграничат ясно от други дружества в сектора, тъй като "не са предприятия, които произвеждат краставици" . Те са свързани с производството на въглища, припомни Топалов. Да се обърне по-специално внимание на тези дружества които работят с местния добив. Апелирам да се има предвид това, заяви той.

Подобно становище сподели и председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев. Разтревожени сме за нивото на цените за новия регулаторен период. Това са цени от порядъка на 70 лв. на МВтч, които бяха допреди години, коментира той. Николаев обяви, че през миналата година топлофикациите са завършили на загуба от 78 млн. лв. Като че ли не си даваме сметка, че топлофикационния бранш в България загива, докато в света има бум, обяви Николаев. В подкрепа на думите си, той припомни, че от 21 дружества преди години сега са само 12. За целия период откакто са освободени топлофикациите са реализирали загуба от 308 млн. лв., а печалбата е едва 88 млн. лв.

"Какво да кажем за нормата на възвръщаемост? 4% норма на възвръщаемост е анахронизъм", коментира експертът. "В после години се усеща внушение, че българските топлофикации са виновни за лошото състояние на българина. Всичко се фокусира върху сгрешени сметки, а факторите, които влияят са цените на топлинната енергия и законодателството на които ние не може да влияем. Ние вече сме в предела на възможностите да съществуваме и ако не се разбере и не се вземат мерки този бранш загива. По мнение на по-голямата част от експертите цените не са нито балансирани, нито справедливи нито реалистични", беше категоричен Николаев.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов припомни, че регулаторната комисия само изпълнява законодателството, като обеща при вземане на окончателното решение комисията да се съобрази с препоръките на експертите.

Водещи

Най-четени