Традиционните ястия за Великден поскъпват месец преди празника 09.03 | 15:45

Освен широко дискутираните яйца, поскъпва и агнешкото месо

От Теодора Пенева

Продължава раздвижването на цените на шестте основни хранителни продукта – захар, яйца, олио, брашно, пилешко и агнешко месо, които следи работната група към Министерството на земеделието и храните (МЗХ), пише Econ.bg.

Данните се отнасят за периода 29 февруари – 7 март 2012 година.

Според анализа продуктите, които са традиция за Великден поскъпват още сега - повече от месец преди празника. Яйцата, които станаха обект на продължителни дискусии през последните дни, са поскъпнали с по 5 стотинки за брой – и размер M, и размер L.

Килограм агнешки бут поскъпва с 24 стотинки, агнешката плешка - със 7 стотинки, спрямо предходния период (22-29 февруари), сочат още данните на МЗХ. Ръст има и по отношение и на цените на замразеното пиле (с 3 стотинки).

Промените се отчитат основно в големите търговски вериги.

Цената на захарта намалява, макар и леко. Килограм бяла кристална захар е средно 2,34 лева, т.е. понижението е средно със стотинка. При олиото тенденцията е обратна - цената се увеличава със стотинка и се търгува средно за 2,95 лева за литър.

Стабилна остава цената на брашното - средно по 1,04 лева за килограм. Лек спад на цената се отчита в големите търговски вериги.

Водещи