Трайчо Трайков: Нормални цени на горивата има само във Варна 12.02 | 12:56

Ако се докаже картел между бензиностанциите, това не значи, че всичко веднага ще си дойде на мястото, казва КЗК

От iNews.bg

В момента у нас единствено във Варна цените на автомобилните горива са на такива нива, на каквито трябва да бъдат. Това стана ясно от думите на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. "За да са нормални, цените трябва да са горе-долу като тези във Варна" каза той пред бТВ.

Той уточни, че реално у нас цените на бензина и дизела са сред най-високите в ЕС, ако от крайната сума за литър се приспаднат акциза и ДДС-то. При това положение единствено в Малта и Дания има по-скъпи автогорива от тези в България, обясни Трайков. Той допълни и че без двата налога у нас литърът излиза с около 10% по-скъпо от средните цени на пазара в Европа.

"Ако високите разходи за местното производство бяха проблем, както се твърди, то той би трябвало лесно да се реши чрез внос, тъй като местното производство е по-малко от половината от реализираните количества на нашия пазар. Така че явно, по някакви причини, на вноса му се пречи или не е възможен", допълни Трайков.

Според него трябва да се извърши проверка в две посоки – собствеността на акцизните складове, през които трябва да мине горивото, преди да стигне до бензиностанциите, и евентуално някакви договорки между продавачите на дребно.

Не е изключено някои от въпросите да станат ясни от разследването за картел, което започна преди месеци Комисията за защита на конкуренцията. В момента анализът на събраните данни е към приключване и скоро може да се очаква готовия доклад, стана ясно от думите на говорителя на КЗК Марио Гаврилов, който също коментира ситуацията заедно с Трайков.

"Имаме обещанието и очакваме да получим в изключително експресен порядък информация от данъчните и от митниците. Така ще имаме възможност да погледнем на този пазар и от друга страна – от гледна точка на информацията, която има в държавните органи. Създали сме организация в момента, в който получим тази информация, максимално бързо да приключим анализа", обясни Гаврилов.

Той посочи, че ако КЗК стигне до заключение, че има картел в този пазар и наложи големи глоби, това няма незабавно да повлияе на цените на пазара. "Ще има глоба, която ще влезе в бюджета, но това не означава, че цените ще бъдат повлияни моментално", посочи Гаврилов.

Трайков обаче смята точно обратното. "10% глоба върху оборота е горе-долу колкото картелната надценка, т.е. ще им стане по-евтино да играят по правилата", категоричен е той.

Трайков даде пример с бензиностанциите на бизнесмена Веселин Марешки във Варна, които са "обърнали пазар от няколкостотин хиляди души". Според бившия министър това показвало колко голяма надценка има в цената на горивата и как тя може да бъде намалена.

 

Най-четени