Трайчо Трайков: Поскъпването на тока няма да реши проблемите 08.07 | 11:17

Ексминистърът предлага ежегоден одит на ДКЕВР от смесена комисия

От Мина Стойчева

Повторното увеличение на цената на електроенергията няма да реши проблемите в енергийния сектор. Това каза бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на TV7. По неговите думи секторът е добре развит и балансиран. Основният му проблем е финансов, смята той.

Според Трайков реалното увеличение на цената на тока е близо 50%, но подобно поскъпване е невъзможно. Той посочва, че алтернатива за редуциране на дефицита е предоговаряне на условията по споразуменията с доставчиците на електроенергия. Наред с това по неговите думи трябва да се работи за повишаване на ефективността на държавните предприятия.

Трайчо Трайков подчерта, че е необходимо да се извършва одит на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) всяка година. Според него проверката трябва да се прави съвместно от членове на Сметната палата и на представители на европейските институции. По думите на ексминистъра това ще подпомогне решаването на проблемите в енергийния сектор.

 

От своя страна българските фирми заплашиха с протест срещу цената на тока. Камен Колев от Българската стопанска камара (БСК) потвърди, че шефовете на родните предприятия не са съгласни с това, че електрическата енергия за износ е по-евтина от тази, която те купуват. 

Водещи

Най-четени