Транскаспийският газопровод е заплашен от провал 10.09 | 12:43

Азербайджан отказва да строи за своя сметка тръба за туркменския газ, ЕС няма визия за финансирането

От iNews.bg

Азербайджанският министър на енергетиката Натиг Алиев се обяви срещу строителството на Транскаспийския газопровод за сметка на Азербайджан, предаде РИА-Новости.

"Аз лично обсъждах този въпрос с президента на Туркменистан (Гурбангули Бердимухамедов). Той отбеляза, че туркменската страна е готова да транспортира в Азербайджан 10 милиарда кубически метра газ. Но те виждат Транскаспийския тръбопровод по следния начин: ние доставяме газа, а някой друг да построи тръбопровода. Но кой? Азербайджан? Аз лично съм против. Евросъюзът? Те също не могат да направят това, защото са политическа структура. Ако ЕС е заинтересуван в това, значи негови компании трябва да обсъдят този въпрос", заяви министърът, цитиран от агенция АПА.

Според Натиг Алиев проблемът е, че туркменската страна не е приела никакви конкретни решения. Туркменистан нееднократно е заявявал пред ЕС готовност да транспортира в Европа 30 млрд куб метра газ. Но работата е в това, че туркменската страна само иска да доставя газ в Азербайджан, а въпросът за транспортирането му оттук в Европа остават открит. Това е несериозен подход", убеден е министърът.

Водещи

Най-четени