Тренчев: Вложителите в КТБ имат пълно право да протестират 30.09 | 09:09

Ако една банка не работи, тя затруднява по веригата всички, смята той

От Цанка Донкова

Вложителите в КТБ имат пълно право да протестират. Трябва да протестират – аз не виждам друг начин да се реши ситуацията. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа” д-р Константин Тренчев в ефира на Нова телевизия.

Той посочи, че от синдиката са притеснени не само за вложители, но и за много предприятия, които имат сметки там. Тренчев даде пример с фирма, която от поставяне на банката под специален надзор до сега плаща на служителите си заплати толкова, колкото да не ги загуби.

"Заринати сме с писма от предприятия, които питат какво да правят", посочи Тренчев и уточни, че ако една банка не работи, тя затруднява по веригата всички.

По отношение на предстоящото увеличение на цената на тока синдикалистът заяви, че заплахата от режим е реална. "Това ще зависи от зимата и от мерките, които ще бъдат взети преди нея. 10% увеличение на тока не решава проблемите в НЕК”, смята той и заяви, че може да се стигне до ситуация, в която ще ни трябва ток, а няма да има.

"ЧЕЗ купиха ТЕЦ "Варна", която обаче те не искат да екологизират, тоест ще работи до Нова година и сме силно притеснени, защото не само че около 320 души ще си загубят работата, но и при една студена зима в Североизточна България няма да има достатъчно ток", коментира Тренчев.

Според него цената на тока ще засегне и други сфери.

"Проблемът за прякото увеличение на сметката за ток е едната страна на въпроса. Ще се окаже обаче, че и други сметки ще дойдат в повече, защото електроенергията влияе върху цената на много неща, като например цената на хляба", поясни президентът на КТ "Подкрепа”.

Водещи

Най-четени