Три варианта за преговори за мотрисите "Дезиро" 17.01 | 10:43

Московски заминава за Берлин като част от правителствената делегация, водена от премиера

От Деляна Петкова

Правителството има три варианта за преговорите относно заема за електрическите мотриси "Дезиро". Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски преди днешното заседание на Министерския съвет, пише Агенция "Фокус". 

Един от варианите е задължението да се погаси от бъдещата приватизация на звеното на БДЖ "Товарни превози". Втората опция е споразумението със Световната банка, а третият вариант е суапова сделка дълг срещу собственост.

Московски обаче уточни, че най-благоприятният вариант на този етап е суаповата сделка. От другите два Московски предпочита приватизационната сделка, защото споразумението със Световната банка е нов заем. От ръководството на Deutsche Bahn обаче засега не проявяват интерес към предложенията.

Транспортният министър е част от правителствената делегация, която заминава днес (17 януари) за Берлин.

БДЖ дължи 24 млн. евро просрочени задължения за закупуването на 25-те мотриси "Дезиро". Те са купени със заем от германската банка KfW. На 15 декември 2011 година транспортният министър Московски призна, че не вижда начин БДЖ да плати необходимите задължения по кредитита.

iNews припомня, че първите мотриси бяха пуснати в началото на 2008 година. Доставчик е Siemens, а общата цена за 25-те мотриси е 117 млн. евро. Сумата за закупуване е осигурена със заем, а самите мотриси са залогът за плащането му.

Водещи

Най-четени