Три договора за концесии на минерални води са прекратени през 2011 г. 22.06 | 17:17

Над 1,9 млн. лв. са изплатили концесионерите на държавата

От Ралица Стоянова

Три концесионни договора за минерални води са прекратени през миналата година, сочи доклада на Министерството на околната среда и водите за концесионни договори за добив на минерални води, сключени през 2011 г.

Те са за минералната вода от находище "Белово" с концесионер "Куадрант Бевъриджис" АД, от находище "Брацигово” с концесионер "Бенабра" АД и от находище "Долна баня" с концесионер "Агрокомерс" АД.

В началото на 2012 г. е прекратен още един договор – с концесионера "Аквавит – Д и Д" АД за находище "Шипково", а с решение от последното заседание на МС беше прекратен и договорът с "Хисар 21 век" ООД за находище "Хисаря", каптаж "Банчето", гр. Хисаря.

Причината за прекратяване на договорите е увеличението размера на минималното годишно концесионно плащане върху 80 на сто от предоставения с концесията обем. То е станало с изменения в Закона за водите, направени през 2009 г.

Екоминистерството и производителите на безалкохолни напитки ще обсъдят конкретни действия за промяна в закона.

Общо 24 концесионни договора за добив на минерални води, изключителна държавна собственост са в сила към декември 2011 г., сочи докладът. Концесионерите по действащите договори са превели годишно концесионно плащане в размер на 1 943 053 лева по сметката на МОСВ и по сметките на отделните общини - 811 908 лв.

Общият рзмер на вземанията е увеличен спрямо 2010 г. с 12 на сто. Извън концесионните плащания, концесионерите са вложили общо 209 115 лв. за изпълнението на програмите за санитарно-технически мероприя.

Водещи

Най-четени