Три нови огнища на нодуларен дерматит и в Благоевградско. Станаха общо 18 26.04 | 13:47

Ваксините срещу заразата пристигат утре

От Ростислава Иванова

Три нови огнища на нодуларен дерматит са обявени на територията на Благоевградска област. Пет животни от селата Блатска и Лъки, община Хаджидимово, са дали положителни проби от изследването. Те са отглеждани в домашни стопанства и ще бъдат унищожени.

Третото огнище е в животновъдно стопанство на територията на община Сандански. Заради острата заразност на заболяването там трябва да бъдат унищожени всички 64 говеда.

Припомняме, че тази зараза по добитъка се пренася от комари. Според експертите най-уязвимите райони за нодуларния дерматит са поречията на реките и това прави областта особено рискова. Досегашните случаи на болни животни са по поречията на Струма и Места.

Вчера земеделският министър Десислава Танева обяви, че в сряда Европейската комисия ще достави ваксините срещу нодуларен дерматит. С разрешение на Брюксел ще бъдат третирани с медикаменти само животните в огнищата в засегнатите от болестта райони. Епизоотичната обстановка е най-усложнена в областите Хасково и Стара Загора.

Направена е организация за извършване на ваксинацията, за която ЕК е дала разрешение. Миналата година в съседна Гърция масовата ваксинация на едрите преживни животни е дала слаб резултат, припомнят ветеринарни лекари. В цялата Благоевградска област също остават в сила забраните за придвижването и търговията с животни.

Вирусното заболяване се пренася изключително лесно от комари и кърлежи, но преносители могат да бъдат диви животни и дори хора.

Огнищата на болестта заразен нодуларен дерматит в България са 15, съобщи вчера министърът.

"Очакваме първата пратка ваксини от Европейската комисия в сряда, след което има направена организация с частно практикуващите лекари и държавните такива. Ваксинацията в рамките на една седмица да бъде проведена в областите, за които има разрешение", каза вмера Танева.

 

Водещи

Най-четени