Трибуналът в Стокхолм блокира размяна на акции между "Роснефт" и BP 08.04 | 20:22

Шведската институция забрани още една сделка между петролните гиганти

От Елена Коцева

Арбитражният трибунал в Стокхолм нанесе още един тежък удар върху British Petroleum, след като забрани размяната на дялове, която петролният гигант искаше да осъществи с най-голямата руска петролна компания "Pоснефт".

Решението на институцията дойде само две седмици след като трибуналът забрани друга сделка с историческо значение за двете компании.

В рамките на сделката "Ростефт” трябва да получи 5% от акциите на ВР, давайки в замяна около 9.5% от своите акции. 

Проектът предвиждаше съвместна работа на "Роснефт" и BP за разработване на петролни находища в Арктика, пише АФП. И двата договора бяха лично благословени от руския министър-председател Владимир Путин.

Първо сделката беше забранена от съд в Лондон.

Основен противник на сделките между петролните гиганти са руски акционери, които участват в съвместното руско-британско начинание TNK-BP - консорциума Alfa-Access-Renova (AAR).

Акционерите, начело с милиардера Михаил Фридман, заявиха, че ще се борят докрай срещу тези сделки, които според тях нарушават договора, сключен между TNK-BP и BP при основаването на TNK-BP.

Групата руски акционери приветстваха решението на трибунала и обещаха да съдействат на институцията и при следващите етапи на делото.

 

От ВР изразиха съжаление за възбраната и съобщиха, че ще се опитат да удължат срока за окончателното завършване на сделката, срокът за която изтича на 14 април.

Водещи

Най-четени