Тристранката подкрепи новата методика за определяне на такса смет 15.07 | 14:45

Очаква се одобрението й от правителството

От Мария Стоянова

В подкрепа на проекта за методиката за определяне на такса смет от 2015 г. се обявиха социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), заяви заместник-финансовият министър Людмила Петкова.

Според проекта три са основите, които могат да се ползват от общинските съвети за определяне на такса смет, залегнали в предложенията на Министерството на финансите.

Първата включва индивидуално измерване на битови отпадъци в имота. Според втората основа таксата трябва да се измерва според количеството отпадъци съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове. Третата включва определяне на размера й спрямо броя на ползвателите на услуги в имота, предаде БТА.

В зависимост от населеното място общинските съвети могат да изберат една или няколко основи. Петкова посочи, че в методиката за определяне на такса смет е залегнал европейският принцип "замърсителят плаща", срещу който се обявиха по-рано от Националното сдружение на общините в България.

"Въвеждането на този принцип ще бъде стистмул, както за намаляване на отпадъците, така и за разделното събиране.", заяви тя.

Освен проектонаредбата, която все още не е одобрена от правителството, Министерството на финансите е подготвило и промени в Закона за местните данъци и такси. Те предвиждат въвеждане на двукомпонентна такса за поддържане на чистотата, която се състои от такса за битови отпадъци и такса за поддържане.

Водещи

Най-четени