Тристранката сяда да мъдри Бюджет 2015 28.11 | 07:46

Минималната работна заплата ще бъде замразена през идната година

От Теодора Кокаланова

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес проектобюджета за догодина, съобщи TV7. Той предвижда замразяване на минималната работна заплата, увеличение на максималния осигурителен доход и минимално повишение на пенсиите.

Минималната работна заплата и през 2015 г. ще остане 340 лв. Увеличение от 20 лв. е предвидено едва от 1 януари 2016 г. Само след месец обаче максималният осигурителен доход ще бъде увеличен на 2 600 лв.

Остава плоският данък. Данък лихви се увеличава от 8 на 10%. Премахва се възможността на хората, получаващи минимална работна заплата, да възстановяват внесеният от тях данък.

Правителството започна с харчовете още в началото на своето управление. От кабинета на Бойко Борисов искат да теглят нов държавен дълг в размер на 8,1 млрд. лв.

Това се предвижда в проекта за държавния бюджет за 2015 г. изготвен от Министерство на финансите. Заедно с това се очаква максималният размер на държавния дълг към края на идната година да достигне до 24,5 млрд. лв. Тази стойност представлява 29,7% от БВП.

Най-четени