Трудовият ни пазар най-накрая започна да се подобрява 19.11 | 14:55

ЕК ни посочи сред изоставащите от общата тенденцията за по-ранна стабилизация на заетостта

От Деляна Петкова

България е една от малкото държави в Европейския съюз (ЕС), в които през второто тримесечие заетостта все още намалява, сочи доклад за трудовия пазар, изготвен от Европейската комисия (ЕК).

Такава е ситуацията още и в Ирландия, Гърция, Португалия и Естония.

Все пак данните показват, че след второто тримесечие безработицата започва да намалява и трудовия пазар започва да се стабилизира. Броят на безработните у нас е около 10% и това ниво остава без съществена промяна през последните месеци.

У нас без работа са 10,5% от мъжете и 9,6% от жените в трудоспособна възраст. Висока обаче остава младежката безработица – 20,7% в края на септември. През март обаче 22,65 от младежите на възраст от 15 до 24 години са били без работа, отбелязва ЕК.

Като цяло перспективата за страната е позитивна, като предварителните данни показват ръст на индекса на индустриалното производство през последните месеци.

Обобщението за целия ЕС е, че особено проблемна остава безработицата при жените. В същото време едни от проблемните сектори – младежката безработица вече намалява. Подобрението започна още от миналата есен - от септември 2009 година безработицата сред европейските младежи непрекъснато се понижава.

Водещи

Най-четени