Тръгват проверки и на вносното месо за наличие на хормони 10.03 | 08:11

Контролните органи проверяват чуждите предприятия и фуражни фабрики

От Христина Рафаилова

Проверяващите органи погват чуждите предприятия за месо и фабрики за фураж, за да се гарантира, че вносното пилешко няма хормони. 

Това информира земеделският министър Димитър Греков пред TV7. Той коментира разпространената информация през последните седмици, че птиците са третирани с вещества, стимулиращи растежа им.

Шефът на аграрното ведомство заяви, че резултатите от досегашните инспекции показват, че българското месо не съдържа подобни субстанции. От началото на тази седмица стартират проверките и на продуктите с чужд произход. 

Греков увери, че експертите не пропускат при лабораторните тестове новите препарати, излезли на пазара. Той каза, че специалистите са информирани за новите вещества. 

Контролът е засилен от входа – фуражните заводи, до изхода, коментира той. 

На въпрос как пилетата растат бързо, без да се използват хормони, министърът отговори, че това се дължи на напредналите технологии в селското стопанство. 

Той коментира и скандалния договор, подписан с шефа на Българо-американската кредитна банка Цветелина Бориславова, по силата на който тя не плаща за държавни земи в Пампорово. Аграрният шеф заяви, че не може да каже дали контрактът е справедлив. В момента продължава проверката, а строителният контрол е отменил застрояването на малка част от земите.

Греков информира и че занапред пасищата, ливадите и горите ще се ползват само от животновъдите. 

Най-четени