Туристите да са спокойни, морето ни не е замърсено 04.07 | 21:45

От здравното министерство успокояват почиващите по българското Черноморие

От Мария Стоянова

Няма риск за туристите по българското Черноморие. Това заявиха от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Изявлението на институциите идва след като се появиха твърдения, че водата по северното крайбрежие е замърсена и носи риск от зарази.

Проведената инспекция на всички 23 зони за къпане, разположени на варненското черноморско крайбрежие, показват, че морската вода отговаря на изискванията. Единствено в пробата от вътрешната градска зона за къпане "Офицерски плаж"- Варна са установени изменени микробиологични показатели, което е отразено и в доклада на Регионалната здравна инспекция във Варна, съобщават от ведомствата.

В становището на МЗ и МИЕ се казва още, че появилите се в разгара на туристическия сезон частни мнения не представляват официалните компетентни институции в страната. От институциите са категорични, че замърсяване по Черноморието, което би могло да застраши здравето на туристите, няма.

Подчертава се също, че са напълно безпочвени препоръките от частен характер на туристите, почиващи на Черно море, да се имунизират срещу хепатит "А".

"Обратното би означавало всички страни, граничещи с Черно море, да вземат подобни мерки за своите туристи, какъвто факт не ни е известен и би бил далеч от сериозните научни доводи и съществуващи практики", се казва още в съобщението.

Припомняме, че в началото на седмицата се появиха твърдения, че има повишена опасност морската вода да е заразена с вирусен хепатит А. Като причина бе посочена последното наводнение във варненския кв. "Аспарухово", при което мръсни води са се влели в морето. 

Водещи

Най-четени