Туроператорите искат легализация на туристическия превоз с транспортни средства с 8 + места 09.04 | 16:20

Липсата на регламентация ги принуждава да работят извън правилата

От iNews

Туроператорските фирми настояват преди летния сезон да се легализира туристическия превоз с транспортни средства с 8 + места. Липсата на регламентация ги принуждава да работят извън правилата. 

Туристическите фирми за пореден път повдигат темата, която не намери разрешение и по време на последното редовно правителство. Според Закона за автомобилните превози общественият превоз на пътници подлежи на регулации и лицензиране, но това важи само за превозни средства над 3,5 тона и над 9 места.

Всички микробуси и ванове с по-малък брой места, които туристическите фирми използват за обиколни турове на индивидуални туристи или за трансфер от хотелите до летищата, не се лицензират. Даниела Стоева от Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти посочи:

"Извършването на превоз за туристически цели с този тип превозни средства от една страна законът не позволява да бъдат регламентирано и лицензирано, от друга страна - не може да бъде извършван такъв търговски превоз. Това е абсолютният параграф 22 в законодателството".  

Това принуждава фирмите да работят извън законодателството или за индивидуални туристи да наемат 15-местно превозно средство:

"Не само за група от 5-6 човека, и за двама човека би трябвало да се наеме такова. Това нещо е нерентабилно от една страна, от друга страна - повишава много сериозно и въглеродния отпечатък за всеки един турист, което всъщност ние се стремим да го ограничаваме и намаляваме".

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерация "Сдружение на автобусните превозвачи", е на друга позиция:

"Това е нерегламентиран превоз и нашето лично становище е, че няма как държавата, която не може да се справи с контрола върху тези превози, да се опитва да ги узаконява".

Туристическите фирми имат конкретни предложения как да се разреши казуса с нерегламентирания превоз и нужния за тяхната работа превоз с микробуси. Те подчертават, че законодателството трябва да следва нуждите на пазара, а не обратното.

Водещи

Най-четени