Турският премиер нарече Standard & Poor's смешници 03.05 | 18:13

Ердоган се възмути от последната оценка на агенцията за турската икономика

От Ивайло Ачев

Турският премиер Реджеп Ердоган изрази възмущение от политиката на Standard & Poor's, след като рейтинговата агенция понижи перспективата за развитие на южните ни съседи, а същевременно вдигна рейтинга на Гърция – от SD на CCC, със стабилна перспектива.

"Отсега нататък Анкара няма да счита S&P за рейтингова агенция", каза гневно Ердоган, определяйки решението за "смешно", предаде AP.

S&P занижи оценката си за дългосрочното развитие на Турция, като то вече се счита за "стабилно", а беше "позитивно". Това означава, че агенцията вече не обмисля повишение на кредитния рейтинг на Турция.

От американската агенция обясниха решението си с "някои структурни слабости", които пречат на турската икономика – например малък дял на износ спрямо БВП (24% през 2011 година) и голям дефицит по текущата сметка. Затова и S&P счита, че Турция е уязвима при голямо изтегляне на чуждестранни инвестиции от страната.

През тази година Турция очаква икономически растеж от 4%. През миналата той беше 7,5% - вторият най-голям в света след този на Китай. Опасност обаче остава инфлацията, като МВФ отправи специално предупреждение по темата. Само от началото на годината до април инфлацията в Турция достигна 11,1%.

Водещи

Най-четени