Търговията на дребно нараства през май 08.07 | 12:30

Продажбите по интернет бележат най-голям ръст на годишна база

От Симеон Досев

С 1,3% на годишна база нараства оборотът в търговията на дребно през май спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на националната статистика.

Най-значителен ръст на годишна база има при търговията по интернет, телефон или поща – 18,9%. С 9,3% пък се увеличава търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника. На обратния полюс са търговията с автомобилни горива и с текстил, облекло обувки и кожени изделия, където е отчетен спад от съответно 9,6% и 3,6%.

Спрямо предходния месец април обаче оборотът в търговията на дребно намалява с 0,1.

На месечна база най-голям ръст има при хранителни стоки, напитки и тютюневите изделия и при търговията с разнообразни с токи – 0,5. При поръчките по телефон и интернет също е отчетено повишение – 0,4%. Спрямо април съвсем леко е нараснала и търговията с фармацевтични стоки и с текстил и облекло.

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника -с 1.3%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали -с 1.1%,и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита -с 0,2%.

 

Водещи

Най-четени