Търговските кораби, плаващи под български флаг - със застраховка 07.06 | 10:04

Това гласят промени в Кодекса на търговското корабоплаване

От Кремена Бедерева

Всички търговски кораби, които плават под български флаг трябва да бъдат застраховани. Това гласят промени в Кодекса на търговското корабоплаване, според изискванията на европейското законодателство.

Застрахователната полица на корабите е аналогична на застраховката "Гражданска отговорност" при колите.

Тя трябва да бъда показвана при влизане в морско пристанище на територията на страна от Европейския съюз, уточнява БНР. Ще покрива различни рискове, сред които нараняване на екипаж, нанасяне на щети при сблъсък на съда или при замърсяване.

Застрахователните компании обикновено покриват три четвърти от стойността на кораба, оборудването и товара. При липса на застрахователен договор пристанищната администрация вече ще има право да забрани влизането на кораба в европейското пристанище, както и да уведоми за това всички европейски терминали.

Досега застраховката не е била задължителна, но повечето корабособственици са я сключвали.

Очаква се задължителният характер на полицата да обхване около 90 български кораба, които са на международно плаване. Въпрос на допълнително законодателно решение е дали съдовете, плаващи под български флаг и в български води ще трябва да имат такава полица.

 

 

 

Най-четени