Търсим 40 000 компютърни специалисти 28.04 | 14:59

В България има само 26 млади безработни с подобно образование

От Кристиан Костурков

България и бизнесът у нас се нуждаят от поне 30-40 хил. специалисти в сферата на информационните технологии. Това съобщи изпълнителният директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Весела Калъчева по време на откриването на форума "Електронните умения за създаване на заетост и икономически растеж". Тенденцията обаче не е валидна само за нас, а е характерна за целия Европейски съюз. По данни на ЕК, общността се нуждае от близо 1 млн. специалисти в компютърните науки.

В тази връзка беше възобновена кампанията "eSkills for jobs", което у нас се случи именно по време на форума "Електронните умения за създаване на заетост и икономически растеж". Заради хроничния недостиг на ИКТ-специалисти в Европа, ЕК реши да продължи кампанията, която беше проведена през 2014 г. и през 2015 и 2016 г. Освен намирането на повече компютърни експерти, "eSkills for jobs" цели и да се пребори с високата безработица сред младежите до 25 години, която е характерна за голяма част от Европа.

През тази и следващата година кампанията в ЕС отново ще се реализира съвместно от Digital Europe и EuropeanSchool.net, а специално за България изпълнител ще бъде БАИТ, съобщи още Весела Калъчева.

Целите на кампанията и инициативите, които ще осъществяват се предимно добри практики, съсредоточени върху придобиването на електронни умения, необходими за намирането на работа, а също и обучителни курсове и такива за преквалификация за безработни с висше образование.

Едва 26 от общо регистрираните 23 911 млади безработни до 24-годишна възраст у нас са специалисти в сектора на ИКТ, сочат данните на Агенцията по заетостта. Което доказва голямата липса на такива кадри. За сравнение в същата категория търсещи работа има 45 човека с инженерна специалност, а икономистите са 246. В същото време студентите, които учат информационни и комуникационни технологии в страната сега са над 16 500, съобщи Добромир Добрев, координатор в проекта "Студентски практики".

Водещи

Най-четени