Търсим 900 млн. лв. от бюджета, ако ЕК не пусне спрените оперативни програми 09.08 | 17:50

Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева

От Мария Стоянова

При невъзстановяване на плащанията до края на годината по двете оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие", необходимата сума ще бъде над 900 милиона лева, а в случай, че се възстановят плащанията по ОП "Околна среда”, ще бъдат нужни около 350 милиона. Това заяви пред "Радио K2” вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебния кабинет Екатерина Захариева

По думите й средства за покриване на тези загуби ще се търсят от резерви в бюджета, обясни още тя.

Захариева коментира и договора с "Уестингхаус" за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", както и договорът за "Южен поток". По думите й до другата седмица те ще бъдат предоставени на икономическия министър Васил Щонов, както и анализ към тях.

Припомняме, че вчера ръководството на атомната централа публикува споразумението с американската компания "Уестингхаус", но със заличени части.

"Най-съществените части са останали заличени. Аз съм убедена, че е абсолютно допустимо да има търговска тайна но за такива големи договори – "Южен поток”, АЕЦ "Белене”, АЕЦ "Коздолуй” 7 и други големи проекти, които са важни за държавата, не е редно най-съществените условия да остават тайна за обществото", коментира Захариева в "Радио K2”.

"Oчакваме към края на другата седмица да имаме анализ и да получим по-пълна представа и за нещата в "Южен поток", допълни тя и обясни, че договорите ще бъдат представени на министрите без заличени данни.

Захариева обясни, че до края на другата седмица ще бъде направен и пълен анализ на финансовото състояние на държавата в отделните сектори и като цяло.

По отношение на казуса КТБ АД Захариева коментира, че служебното правителство ще подпомага по всякакъв начин и ще съдейства на БНБ.

"Мнението на служебния кабинет е, че трябва да се привлекат наистина независими, ако трябва и международни експерти, които да направят реален анализ на състоянието на банката, за да бъдем сигурни, че дупката е точно такава, каквато ще бъде обявена", заяви още тя. По думите й най-важното, което трябва да се направи, е да се намери финалния получател на парите.

Захариева обясни, че Министерството на регионалното развитие има 13 млн. лева в КТБ АД.  

Водещи

Най-четени