Търсим инженери от Германия и Великобритания 22.11 | 12:48

11% от работодателите у нас намират нужните им кадри в чужбина

От Деляна Петкова

Българските работодатели редовно се оплакват от липсата на квалифицирана работна ръка. 11% от тях намират решение на този проблем в чужбина. Най-търсените чуждестранни специалисти са инженерите, които идват основно от Германия и Великобритания.

25% от чуждите компании със седалище в България наемат чужденци на управленско ниво. По-малко вероятно е българските компании да използват чужди квалифицирани работници.

Това показват данните от доклад на Manpower България, цитиран от Агенция "Фокус". В документа е записано още, че 73% от работодателите у нас са загрижени от напускането на специалистите и как това се отразява на пазара на труда в България.

86% от анкетираните смятат, че правителството и бизнесът не правят достатъчно, за да забавят "изтичането на мозъци" в чужбина. В Европа тревогата за въздействието на външната миграция върху местната работна сила е най-осезаема в България (73%), Гърция (72%) и Турция (64%).

В същото време работодателите са най-малко загрижени за източване на работна сила в резултат на миграция в Швейцария (11%), Белгия (12%) и Холандия (14%), показват още данните на организацията.

Водещи