Търсим финансиране от международните пазари - дали това е добра идея?* 04.04 | 15:21

Експертите Калоян Стайков и Георги Ангелов дават кратък коментар на решението

От Ивайло Ачев

Решението на правителството да пусне на международните пазари български държавни ценни книжа е решение, което трябваше да се вземе поради липса на избор. Това заяви в коментар за iNews експертът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

Излизането на международните пазари винаги крие риск, но сега правителството няма избор, защото трябва по някакъв начин да осигури финансиране за покриване на задълженията. Ако кабинетът се беше справил по-рано и по-добре с управлението на публичните финанси, може би сега нямаше да се налага да се емитират ДЦК, за да се плати главницата по стари задължения, казва Стайков.

Той признава, че това вече няма значение, тъй като България е в ситуация "тук и сега" - реалността е, че имаме нужда от пари те най-добре се набавят от международните пазари, коментира експертът.

Според Стайков на фона на развитието на българския кредитен пазар през последните години е добре по-голямата част от средствата за погасяване на българския дълг да се търсят от външни източници. Кредитирането в страната е слабо и ако държавата източи ресурс, който може да се използва от частния сектор, това би означавало още по-бавно възстановяване на кредитирането, а оттам и на икономиката ни.

На въпрос какво би се случило с доходността по българските ценни книжа, ако станем свидетели на нови оставки в правителството – практика, която е характерна за сегашното управление, Стайков каза, че е трудно да се прогнозира. Възможно е както вдигане на лихвата, така и спад – всичко зависи от конкретната ситуация. Той допълни, че по принцип стабилната политическа обстановка в страната винаги се отразява положително на доверието в страната, а от там води и до по-ниска доходност по държавните ценни книжа.

При последните няколко вътрешни аукциона на държавни ценни книжа с различен падеж, Министерството на финансите отчете понижение на доходността по книжата.

Позицията на Стайков се споделя и от икономиста Георги Ангелов. Според него в момента има известно успокояване на ситуацията предвид новия помощен пакет за Гърция, промените в правителствата в Италия и Испания и мерките на ЕЦБ. Това създава един благоприятен прозорец, който може да се използва, за да се издаде необходимия дълг за финансирането на дефицита и рефинансирането на външния дълг. Спокойствието на пазарите, обаче, е временно, и ако не се действа бързо, може скоро да свърши.

Сега правителството започна процедура по емисия на еврооблигации, но това е само началото - предстоят между два и три месеца на подготовка по самото издаване. Тази подготовка трябваше да започне по-отрано като най-добрият вариант беше емисията вече да се е случила. Все пак, да се надяваме, че през следващите 2-3 месеца ситуацията няма да се влоши твърде много, за да може да се приключи успешно емисията на дълг, завършва Ангелов.

_____________________

* Информацията е актуализирана

Водещи

Най-четени