Търсят хората, общували с болните животни в Кюстендилско 25.09 | 17:00

Засега няма установени лица със симптоми на заразната болест в село Вуково

От iNews.bg

Издирват се всички лица, които са имали контакт с болни от бруцелоза животни в Кюстендилското село Вуково. Това съобщиха пред БНР от Регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил. Тези хора трябва да бъдат изследвани, защото болестта е заразна.

Засега не са установени хора със симптоматика за заболяването в селото. Издирването на всички, които са контактували с животните в стадото, където бяха открити болни овце, ще продължи няколко дни. То ще е не само във Вуково, а и в други села и общини, където са продавани овце от стадото и е консумирано мляко или месо от тях. Екип на Здравната инспекция в Кюстендил и от Националния център за заразни и паразитни болести има готовност да замине на терен във Вуково, както и в района. Ако се наложи там ще бъде изпратена и подвижна лаборатория, за да се вземат проби от евентуалните хора, които са били в контакт с болните животни.

От БНР припормнят, че миналата седмица в стадото Явор Бошикьов във Вуково бяха открити четири случая на болни от бруцелоза овце. Животните са евтаназирани по хуманен начин, взети са проби от всичките 28 овце в стадото, както и на 21 кози от домакинствата във Вуково.

Засега няма открити новозаболели от бруцелоза животни, каза тази сутрин д-р Велка Войнова, директор на Областната агенция по контрол на храните. 

Водещи