Тютюнопроизводител: Изкупвачи се държат нелоялно с производителите 29.03 | 12:56

Фирми подписват договори, а след това не изкупуват продукцията

От iNews.bg

Фирми, занимаващи се с изкупуване на тютюн, подписвали договори, но в крайна смека изкупували продукцията. Това заяви Живко Желев – тютюнопроизводител от село Мустрак пред "Нова телевизия".

"Трябва този договор да има някаква стойност, да не е само на хартия” каза производителят и призова за повече контрол от страна на държавата в сектора.

В интерюто Желев отхвърли обвиненията на фирмите, че производителите смесват сортове и се опитват да лъжат. Освен това направи сравнение – в Гърция тютюнът се изкупува за 5 евро средна цена за килобрам, в България – 4,90 лева средно.

"Вчера съм продал 20 тона, писали са 1,5 тона – неплатимо, тоест пясък, боклуци. Това е близо 5-6%. Брак има, но не е толкова проценти”, смята Живко Желев, който отглежда тютюн на площ от 150 декара.

"Теглих кредит от 100 000 лева, 20 тона съм продал по 5, 70 лева. Ако фирмата преведе парите до една седмица, отивам да си плащам кредита”, заявява Живко, който твърди че загубите му възлизат на 20 хиляди лева.

По думите му много негови колеги са на загуба, много са и тези, на които все още не им е изкупен тютюна, въпреки че е бил договорен.

"Булгартабак” са изкупили целия тютюн в района на село Мустрак, в момента са в Казанлък, пише "24 часа".

Според Живко Желев има наказателна акция на фирмите, които изкупуват, срещу него и негови колеги, които са участвали в протестите, но никой не си признава.