Уведомления за промени в устройствени планове вече и в "Държавен вестник" 28.05 | 10:16

Нововъведението е част от измененията в ЗУТ

От Мина Стойчева

Собствениците на имоти, за които предстои въвеждането на промени в устройствения план или пък въвеждането на нов такъв, ще бъдат уведомявани за тях чрез публикация в "Държавен вестник". Тази възможност е част от промените, които ще бъдат внесени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), съобщи в-к "Труд".

Тази опция ще бъде използвана само в случай, че заинтересованите страни не могат да получат уведомлението лично. До сега откриването на собственици на засегнати имоти беше спънка за процедурата по въвеждане на промени в устройствените планове. Измененията в нормативния акт предвиждат този проблем да бъде елиминиран. Според тях заинтересованите лица ще могат да обжалват издаденото уведомление в общината в рамките на 14 дни след публикуването му в "Държавен вестник".

Нововъведенията в ЗУТ предвиждат още улесняване на процедурата за издаване на разрешителни за строеж. Идеята е да се въведе възможността проектантски и надзорни фирми да издават такива разрешителни, а от общините само да регистрират процеса.

Заедно с това ще бъдат въведени изменения и в Закона за архитектурните конкурси, Наредбата за обществените поръчки в строителството и Наредбата за обществените поръчки в проектирането към Закона за обществените поръчки.

Водещи

Най-четени