Увеличаване на доходите - възможно за новия финансов министър 13.03 | 14:36

Калин Христов пое официално поста от Симеон Дянков

От Ивелина Георгиева

"При наличие на възможни резерви може да се мисли за увеличаване на доходите. Това каза служебният финансов министър Калин Христов, след като официално пое властта в Министерство на финансите от Симеон Дянков, пише Econ.bg. 

Той обеща, че ще провери в рамките на мандата си дали има наличие на възможни резерви за увеличаване на доходите. 

В рамките на служебния кабинет имаме решение да нямаме политически кабинети, подчерта Христов.

По думите му това означава, че хора, които са в политическия кабинет, няма да остават в министерствата.

Христов заяви, че ще има пълна институционална стабилност и приемственост по отношение на хората от самите министерства – директори и експерти.

"Продължаваме политиката за запазване на макроикономическа финансова и фискална стабилност. Това е нещо, което се прави в последните 16 години. Това е безусловен приоритет", подчерта служебният министър на финансите.

По думите на Христов служебният кабинет изпълнява бюджета, който вече е приет от Народното събрание и ще работи в рамките на приетия бюджет. "Той има значително увеличение на разходите и спрямо изпълнението от миналата година е с растеж на разходите от почти 14 процента”, обясни той. По думите му преходното правителство ще работи за изпълняване на приходната част на бюджета и ще се придържа към записаната в бюджета разходна политика, както и продължаване на прозрачната политика в министерството.

'"Средното разбиране за растеж тази година е в диапазона от 1 до 1,5 процента - това при условие, че във втората половина на годината, еврозоната би започнала да се възстановява. Това е условна прогноза на бъдещо възстановяване на еврозоната. С днешното разбиране за развитието на Еврозоната и на България мисля, че този растеж е реалистичен и може да се реализира”, смята Калин Христов.

Какво каза Христов за това дали ще се теглят заеми от държавата, вижте на Econ.bg.

Най-четени