Увеличават тавана на дълга в бюджета с 3,4 млрд. лв. 16.07 | 13:52

Това се налага заради казуса с Корпоративна търговска банка, обясни финансовият министър

От iNews.bg

Кабинетът обсъжда увеличаване на нивото на държавния дълг. Идеята е това да стане с допълнителни 3,425 млрд. лв. От тази сума 2,7 млрд. евентуално могат да бъдат насочени към Корпоративна търговска банка. Останалите пари ще бъдат използвани като буфер при възможни плащания от следващите два кабинета, които могат да се сменят до края на годината.

"Има и допълнителна възможност за 2 млрд. лева държавна гаранция за Фонда за гарантиране на влоговете. Самият фонд също ще може да емитира дълг. Тези ресурси може и да не бъдат използвани", обясни финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от БТА.

След като управляващите обявиха своята подкрепа по повод действията на Българската народна банка към КТБ,  Петър Чобанов обсъди с експерти възможните стъпки за вдигане на лимита за нов дълг. Това ще стане чрез емитирането на държавни ценни книжа.

От своя страна централната банка обяви вчера, че срокът на специален надзор за КТБ ще бъде в рамките на три месеца, а финансовата институция няма да бъде отворена на 21 юли. Миналата седмица от БНБ предложиха на управляващите специален закон за Корпоративна търговска банка, който предвижда сумата за прехвърлянето на влоговете на финансовата институция в Креди Агрикол да бъде покрита съвместно от Фонда за гарантиране на влоговете и държавата.

На своето днешно редовно заседание правителството обсъди и въвеждането на промени в държавния бюджет за 2014 г. Финансовият министър Петър Чобанов потвърди, че целта е с измененията приходите да бъдат ограничени с 500 млн. лв. и да бъдат отпуснати 225 млн. лв. на НЗОК.

"С тези промени дефицитът на бюджета ще достигне 2,7 процента на БВП. Необходимите на Касата 225 млн. лева ще бъдат взети от общия дефицит в бюджета. 200 млн. лева са за болничната помощ, а 25 млн. лева са за лекарства на онкоболни", коментира Чобанов.

Водещи

Най-четени