Увеличение на потреблението и повече инвестиции в страната очаква Чобанов 09.02 | 20:56

Финансовият министър е оптимист за развитието на икономиката ни през тази година

От Христина Рафаилова

Увеличение на потреблението и повече инвестиции в страната. Това очаква финансовият министър Петър Чобанов през настоящата година. В интервю за TV7 той заяви, че през 2014 година се очаква подобряване на икономиката на страната - възможен е дори по-висок от очаквания ръст на БВП, а освен това се очаква и раздвижване на пазара на труда и съответно намаляване на безработицата.

Това, по думите на министър Чобанов, се дължи на политиката на кабинета, която е насочена към подпомагане на бизнеса чрез различни мерки като изплащане на задълженията на държавата към бизнеса, намаляване на административната тежест и други.
Чобанов коментира, че финансовият министър не трябва да следва парите, а да ги управлява според правилата, а когато това е факт, икономиката на страната ще заработи.
Относно обвиненията, че е взет нов външен дълг, Чобанов посочи, че това е направено, за да се разплатят стари плащания като коментира, че очаква такава ситуация да има и през настоящата година.
Въпреки това обаче той посочи, че намаляват задълженията на държавата, а взетият миналата година дълг е бил под заложения законов лимит с близо 500 млн. лв. като в същото време е увеличен фискалният резерв.
По думите на министъра намаляването на дефицита е естествен, защото икономиката ни се движи напред. "Бизнесът няма от какво да се страхува, защото държавата не му пречи държавата не ограничава парите за него - пример за това е изплащането на ДДС - над 500 млн. лв. са изплатени само за последния месец на годината”, посочи Чобанов и допълни, че невъзстановеното ДДС е в размер на 240 млн. лв., което е най-малкото за последните 8 години. 
Същото според него е направено и по отношение на еврофондовете, като до последния ден на миналата година са били получавани заявления за проектите и са били изплащани пари.
Попитан какво да очакват хората в близко бъдеще за благосъстоянието си, министър Чобанов заяви, че правителството е социално отговорни, а хората могат да очакват повече работа, по-добра реализация и подкрепа от държавата. 

Водещи

Най-четени