Увеличиха заплатите в "Горубсо-Мадан" 22.11 | 15:51

Производителността в минното дружество е скочила с 40% след покупката му

От Ралица Стоянова

С около 40% е увеличена производителността в "Горубсо-Мадан", в резултат на което са повишени и заплатите на миньорите след сделката за продажбата на рудодобивното предприятие, съобщи собственикът му Николай Вълканов, цитиран от БТА.

По негови думи покупката на дружеството струва 35 млн. лева, отчитайки всички наследени задължения от предишния собственик Валентин Захариев, но сделката е печеливша в по-дългосрочен план.

Като концесионер на мини в Мадан, Златоград и Лъки Вълканов планира през 2015 г. добивът от тези находища да се увеличи до 6000 тона концентрат месечно. "Амбициозната цел е да станем най-големият производител на олово и цинк в Европа, каза бизнесменът".

"Горубсо-Мадан" вече е с издължени 9м8 млн. лева данъци и осигуровки, разплащат се и невнасяните от години суми за данък " сгради" и такса "смет", които надхвърлят 100 хил. лева към общините Мадан и Рудозем.

Според Николай Вълканов предприятието вече е заработило нормално, месечният добив е около 1200-1300 тона концентрат, а плановете са да се достигне 2000 тона. В "Горубсо-Златоград" също се отчита увеличение на производителността с около 30 на сто, като в минното предприятие през годината са открити 50 нови работни места.

За предстоящото през 2013 г. пускане в експлоатация на рудник "Върба- Батанци" в Мадан ще бъдат инвестирани 5 млн. лева през първия етап. Очаква се да бъдат разкрити 700 работни места.

Водещи

Най-четени