Удостоверенията за експлоатационна годност на пристанищата ще важат 35 години 01.10 | 18:40

В Министерски съвет ще бъде внесена и промяна в наредбата за леката авиация

От Елица Елефтерова

 

Браншовите организации в транспорта и съобщенията подкрепят проектите, които Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията подготвя за следващия програмен периода на Европейския съюз. Това заяви министър Данаил Папазов, след края на срещата с браншовиците.

Обществените съвети са обсъдили наредбата на ведомството, свързана с удостоверенията за експлоатационна годност на пристанищата. Удостоверенията сега са със срок от три години, но той ще се увеличи на 35 години. Това ще привлече инвеститори, смята министър Папазов.

В Министерски съвет ще бъде внесена и промяна в наредбата за леката авиация. В нея са отбелязани всички предложения на браншовите организации, посочва Папазов. На срещата е бил обсъден отново и въпросът дали да се въведе патентен данък за таксиметровите шофьори.

По тази идея има спорове и докато не се изчисти позицията на браншовите организации, няма да предлагаме промени, посочи транспортния министър. Работа група ще разгледа стъпки, които да се въведат от нашата страна, ако Турция неправомерно глобява български превозвачи, каза министърът.

Досега има 12 случая на глобяване на български превозвачи. Според Министерство на транспорта и ДАИ при три от случаите има основания за глоби, но за останалите може да се даде допълнителна информация от България и глобите да отпаднат.

Турската страна твърди, че някои от разрешенията са фалшиви, а  при други случаи, за товарите от две различни страни има само  едно разрешително, но това според Папазов не е нарушения на  взаимните споразумения. Сред мерките за въздействия се обсъжда  и увеличаване на транзитната такса за турски превозвачи, посочи Папазов.

Водещи

Най-четени