Узаконяват отглеждането на трева 05.09 | 12:44

Земеделското министерство ще издава такива разрешителни, гласи проект на наредба

От iNews.bg

С подаване на заявление по установен образец, земеделците могат да отглеждат легално индустриален коноп. Това съобщи БНР, като се позова на Стефка Дамянова, експерт от Министерството на земеделието. Става въпрос за растения, които се отглеждат единствено с цел добив на влакна, семена за фураж и семена за посеви. От аграрното ведомство уточняват, че в никакъв случай не става дума за тревата, използвана като наркотик.

Ведомството ще издава разрешително, което ще важи една година и ще дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ, предаде Нова ТВ. Това е регламентирано в проектонаредба, публикувана на интернет страницата на агроведомството.

Оказва се, че индустриален коноп у нас се отглежда и в момента. "Над 1000 декара са площите, засети легално у нас", каза още Стефка Дамянова. За настоящата календарна година има издадени 8 такива разрешителни.

В предложения документ се предвижда след засяване да се информира и съответната Областна дирекция на МВР за извършена сеитба. Ще трябва да се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи.

Учени също подкрепят инициативата на държавата да урегулира отглеждането на индустриален коноп. Според проф. Владимир Димитров от Института по органична химия обаче режимът е прекалено рестриктивен и ограничава бизнеса. Спорд думите му фирмите могат да намерят много по-широко приложение на растението, съответно и да печелят от това. Той обаче категорично подчертава, че това се отнася единствено за индустриалния коноп, а не за психотропни вещества и марихуана за пушене.

От самото Министерство на земеделието по-късно уточниха още, че новата проектонаредба хармонизира българското с европейското законодателство. Като тя ще замести действащата в момента от 2001 г., която регулира отглеждането на индустриален коноп в България.

Водещи

Най-четени