Украйна, Русия и ЕС продължават газовите преговори в Брюксел 08.06 | 18:04

Лидерите ще обсъждат цените на газа и дълга на Киев

От Мария Стоянова

Представители на Украйна, Русия и Европейския съюз ще се срещнат отново в Брюксел в понеделник, за да продължат газовите преговори. Това заяви говорител на руския енергиен министър, предаде ИТАР-ТАСС.

Основната тема отново ще бъде свързана с цените на газа за Украйна. Очаква се до 10 юни Киев и Москва да постигнат споразумение по въпроса с пресрочените задължения на "Нефтогаз" към руския "Газпром".

Украйна продължава да настоява за преразглеждане на дълга за газовите доставки през 2013 г. Недоразуменията с Русия са именно по въпроса с дължимата сума. Според изчисления на украинската компания "Нефтогаз" задълженията й са в размер на 2,2 млрд. долара.

На последната среща Русия даде отсрочка до 9 юни за внасянето на дължимите от Киев пари. Ако до края на този срок в "Газпром" не постъпят плащания, компанията ще спре притока на синьо гориво за Украйна, което ще остави и Европа без ценния ресурс.

Последните преговори с участието на трите страни се състояха на 2 юни. На тях присъстваха руският енергиен министър Александър Новак, еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер и украинският министър на енергетиката Юри Продан. Разговорите тогава бяха насочени към дълга на Киев.

Водещи

Най-четени