Улесняват достъпа на малкия бизнес до евросредства 29.07 | 19:03

Съфинансиране ще се осигурява от Българската банка за развитие

От Десислава Маданска

Част от условията за достъп до европейско финансиране за малките и средни предприятия ще се променят от следващата година. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева, информира БНР. По думите й в момента има ограничения, които лишават тези фирми от европейски средства.

Бобева обясни, че едната промяна е свързана с изискването за оборот на фирмите, за да могат малките компании да участват в процедурите за обществените поръчки.

За да могат по-лесно да усвоят евросредствата по оперативните програми, мостово финансиране ще се осигурява от Банката за развитие на малки и средни предприятия.

Вицeпремиерът обаче уточни, че ще има таван за финансирането от Банката за развитие, но още не се знае какъв ще е той.  Тя обясни, че детайлите и организацията са били обсъдени на среща с премиера Пламен Орешарски. Следващият месец се очаква да има готова концепция и бизнес план на Банката за развитие. 

По думите на финансовия министър Петър Чобанов, за да се намалят рисковете от неусвояване на европарите през сегашния период, ще бъдат пренасочени евросредства за други дейности. 

"Видяхме, че някои проекти, в транспорта най-вече, и свързани с железопътния транспорт, които също се явяват предварително условие, трябва да бъдат финансирани. Затова имаме решение за пренасочване на подобни средства. Може да се наложи пренасочване на подобни средства, но това все още е дискусионен въпрос, и от някои оси в образованието към програми за заетост", коментира министърът.  

Водещи

Най-четени