Унгария иска България да рестартира „Южен поток“ 28.02 | 10:21

След изборите трябва да видим какви ще са настроенията в София, казва Петер Сиярто

От iNews.bg

Унгария стана първата държава от участничките в замразения проект "Южен поток", които иска от България работата по него да бъде възобновена. Освен това в Будапеща станаха и първите, които открито заявяват това. Призив за възобновяване на работата по изграждането на газопровода отправи унгарският външен министър Петер Сиярто.

"Сред изборите в България може да стане въпрос за рестартиране на проекта "Южен поток", заяви унгарският външен министър Петер Сийярто", предаде КРОСС, цитирайки БГНЕС. "Мисля, че трябва да изчакаме изборите в България, за да видим каква ще бъде българската позиция. Съживяването на проекта е в интерес на Унгария. И не само на Унгария, но и на Сърбия, Босна и Херцеговина и самата България", заяви още унгарският първи дипломат. Той добави, че всички държави от Западните Балкани и Централна Европа са заинтересовани от проекта", категоричен е Сиярто.

Реално това далеч не е първото изявление по отношение на възобновяването на проекта в последните месеци. Досега обаче те идваха предимно от Русия. Там за евентуален рестарт на "Южен поток" говориха както експерти извън властите, така и представители на държавата, включително президентът Владимир Путин. Предложенията дори бяха разнородни. Според едни от тях България може да иницира прехвърлянето на 1 от четирите тръби на "Турски поток" по друг маршрут по дъното на Черно море и така тя да излезе на нашия бряг край Варна – точно където това трябваше да стане и при "Южен поток".

От друга страна се чуха предложения, включително и от страна на Путин, за пълен рестарт на изграждането на газовата тръба. Той обаче подчерта, че този път това трябва да стане след преговори и ясна и категорична договорка между България и Еврокомисията по отношение на "Южен поток", така че да не се стига до повторното прекъсване на реализацията на проекта. Руският държавен глава каза също, че Москва е готова да участва в такъв тип тристранни преговори.

Сигнали за евентуално възобновяване на работата се чуха и от търговският представител на Русия във Варна. В началото на този месец, по време на бизнес форум, той отбеляза, че възраждането на "Южен поток" би било много изгодно за България и региона на морската ни столица, а и би привлякло допълнителни инвестиции там, за каквито дори има вече конкретни предложения и идейни проекти.

Водещи

Най-четени