Уолстрийт преживя най-лошото си тримесечие от 3 г. насам 20.10 | 18:30

Приходите на най-големите банки в САЩ падат стремглаво

От iNews.bg

Най-големите финансови компании в САЩ, цветът на Уолстрийт, преживяха най-тежкото си тримесечие, откакто през 2008 година избухна световната финансова и икономическа криза, пише Bloomberg.

JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs и Morgan Stanley отчетоха общи търговски приходи от 13,5 млрд. долара през периода юли-септември, което е с цели 35% по-малко на годишна база (в сметката не влизат счетоводните изравнявания). Приходите от инвестиционно банкиране пък са се свили с 41% до 4,47 млрд. долара.

От началото на годината търговските приходи на петте банки са с 16% по-ниски на годишна база.

Bank of America например записа 90% спад в доходите си от фиксирани търговски операции, а нивото на изкупуване на собствен дълг от Goldman Sachs не е било толкова ниско от 2003 година насам. Отделно Goldman Sachs излезе на червено през това тримесечие.

През изминалото тримесечие стойността на индекса Standard & Poor's 500 е паднала с 14% - най-лошото представяне от последното тримесечие на 2008 година насам.

"Микроикономиката се смеси с макроикономиката и вълните на сътресенията във финансовата система вече удариха най-големите", коментира Чарлз Пийбоди, анализатор в Portales Partners.

Прогнозите на повечето колеги на Пийбоди са, че през следващите няколко месеца ще си проличи коя банка е най-стабилна и може най-бързо да се върне на обичайния си път на развитие – растеж на печалбата.

Инвеститорите с интерес очакват и потенциалния ефект на нова норма в американското законодателство (кръстена на бившия управител на Федералния резерв Пол Волкър), която ще ограничи инвестициите в ценни книжа на банки, които управляват депозити.

Водещи

Най-четени