Усвоени са 77% от средствата по програма по пчеларство 26.10 | 14:11

Европейските субсидии за зърнопроизводителите ще тръгнат след Нова година, обясниха от МЗХ

От Виолета Иванова

Усвоените средства по националната програма по пчеларство през 2008 г. са били 34%, за 2009 г. - 88%, а през 2010 г. - 77%. Това каза зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Ангел Кинанов по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от действието на Националната програма за пчеларство, както и усвояването на средствата по програмата за винарство и лозарство.

Изпълнителният директор на ДФЗ Светослав Симеонов уточни, че ръководството на ДФЗ е доказало, че може да работи, за да има 100% усвояемост по програмите. Двете програми са малки, но показват, че ведомството може да работи, каза Симеонов. Бюджетът на новата програма за пчеларство за периода 2011 – 2013 г. е три пъти по-голям в сравнение с предходния.

Националната програма по пчеларство е пример за това как администрацията и браншовите организациите са в състояние да работят успешно, каза зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и допълни, че България е една от държавите от ЕС е с най-висока усвояемост на средствата за пчеларство.

Симеонов съобщи още, че изплащането на директните европейски субсидии на единица площ най-вероятно ще започне в началото на следващата година, а не от 1 декември тази година. Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров обясни, че плащанията ще започнат след като бъде обновена ортофотокарта за земеделските площи.

Димитров обясни, че в момента е изработена държавната помощ за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди, но страната ни не е получила нотификация за това. Държавната помощ е изпратена в Министерството на финансите, защото това касае техните компетенции. Междувременно парите за възстановяване на акциза (около70 млн. лв.) са включени в плащанията на хектар – или в предвидените за национални доплащания към преките евросубсидии 300 млн. лв. от Бюджет 2011. След като получим нотификацията от ЕК, парите за акциза на горивата може да бъдат отделно плащани. Разглеждането на нотификациите трае между 6 и 8 месеца. Имало е две техническа среща с ЕК по този въпрос.

Зам.-министър Димитров гарантира, че преди Нова година ще започне плащането на около 74 млн. лв. на животновъдите по схемата за глава животно. Догодина ще има ръст в парите за стопаните, но колко ще е той, ще стане ясно след приемането на Бюджет 2011.

Водещи

Най-четени